Zuid-Holland en omstreken
Volledig gecertificeerd
100% Transparant
Van Ommeren Techniek Logo

Zonnepanelen

Services

Interesse in zonnepanelen?

Zelf opgewekte energie zal altijd blijven helpen besparen. Laat u adviseren door onze specialist.

Waar wilt u zonnepanelen laten installeren?

Breid uw huis of bedrijfspand uit met zonnepanelen

U krijgt advies van de elektricien zelf en komt te weten wat de beste optie is voor de ligging van uw dak. Ook worden verschillende systemen om de zonne-energie af te lezen besproken zodat u een passende keuze kunt maken.

Heeft u interesse of een vraag?

Gebruik maken van zonne-energie

Liever glas-glas dan glas-folie

Wanneer de zonnecellen bedekt zijn met twee lagen glas, bieden deze panelen een veel betere bescherming. Hierdoor gaat een glas-glas zonnepaneel doorgaans tot wel 40 jaar mee, vergeleken met ongeveer 25 jaar bij traditionele glas-folie panelen. Uit veldproeven bleek dat standaard panelen na 25 jaar gemiddeld nog ongeveer 87,5 % van hun oorspronkelijke vermogen leverden, terwijl glas‑glas panelen zo'n 92,5 % behielden.

Liever Half-cell dan hele cell

Half-cell zonnepanelen zijn eigenlijk zo ontworpen dat de zonnecellen in tweeën zijn gedeeld. Zo blijft de ene helft dus nog zonne-energie leveren als de andere in de schaduw valt. Ook hebben kleinere cellen een betere warmteafvoer, waardoor de panelen minder snel oververhit raken en efficiënter blijven werken.

Liever N-type dan P-type zonnepanelen

P-type en N-type zonnecellen ontstaan door een proces dat “doping” heet. Bij P-type zonnecellen wordt silicium gedopeerd met een element als boor wat resulteert in “gaten” (positieve ladingdragers) in het kristalrooster. Bij N-type cellen wordt silicium gedopeerd met een element als fosfor. Fosfor heeft een extra valentie-elektron, wat betekent dat er vrije elektronen ontstaan.

Heel ingewikkeld allemaal, maar waar liggen de voordelen nu?

Efficiëntie: N-type cellen halen in laboratoriumomstandigheden gemiddeld rond de 21–22 % efficiëntie, terwijl p-type cellen meestal rond de 19–20 % komen.

Prestatieverlies door lichtblootstelling: P-type cellen kunnen in de eerste periode na inbedrijfstelling een efficiëntieverlies van 1–3 % ervaren door lichtgeïnduceerde degradatie LID. N-type cellen hebben dit probleem nauwelijks.

Langetermijnprestaties: In veldproeven, waarin de panelen over bijvoorbeeld 25 jaar worden geëvalueerd, blijkt dat n-type cellen minder degraderen dan p-type.

Wanneer zijn zonnepanelen voordelig?

Zonnepanelen zijn altijd voordelig. Momenteel mag je de stroom die je teruglevert volledig wegstrepen tegen de stroom die je afneemt. Dit maakt de teruglevering erg aantrekkelijk. De overheid heeft echter besloten wel dat deze regeling niet langer houdbaar is op lange termijn en werkt aan een geleidelijke afbouw. Dit betekent niet dat je ervoor gaat betalen. Je krijgt alleen steeds minder voor het terugleveren. De tijd waarin je je zonnepanelen hebt terugverdient duurt dus ook steeds langer.

Terugverdientijd?

Op dit moment krijg je een gunstiger tarief voor teruggeleverde energie dan wat er in de toekomst wordt voorzien. Je kan dus de terugverdientijd verkorten door zonnepanelen te kopen nu de teruglevering nog het voordeligst is.